ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Σας κοινοποιούμε την εξουσιοδότηση που πρέπει να
συμπληρώσετε και να αποστείλετε στον οικείο Ιατρικό
Σύλλογο, ώστε όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι μαζί να
προβούν σε διαπραγμάτευση και συμφωνία νέων όρων
συλλογικής σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Πατήστε εδώ

 

Επικοινωνήστε


 

banner privacy

 

 

Προσφορά Taseis Management για εφαρμογή ISO 9001

Μορφή pdf

Δημοφιλέστερα Άρθρα

20 04 2016 Ενημερωτικό Σημείωμα

Αθήνα, 20/04/2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Συνάδελφοι,
Α) Από τις αρχές του 2016,  λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων και προκειμένου να συγκρατηθεί ο κλειστός προϋπολογισμός στα 315 εκ. €, είχαμε αφ’ ενός μεν το οριζόντιο μέτρο της  γνωστής και απαράδεκτης υποτιμολόγησης και αφ’ ετέρου ένα νέο κλιμακωτό rebate.

Έκτοτε ξεκίνησε  μία συνεχής και  επίπονη διαβούλευση  του ΔΣ της με το Υπουργείο, τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να εφαρμοστούν μέτρα παρακολούθησης και περιορισμού των δαπανών.

Το πρώτο τρίμηνο του ‘16  έγιναν πολλές συναντήσεις  με όλους τους παραπάνω παράγοντες, όπου επιγραμματικά καταλήξαμε στην άμεση εφαρμογή των εξής παρακάτω:

1) Εφαρμόζονται τα αριθμητικά όρια ανά Ειδικότητα και ανά Κατηγορία εξετάσεων (τα οποία τροποποιούνται ελαφρώς στην νέα ΥΑ) με δυνατότητα ανανέωσης των ορίων μετά από 4 ημέρες.
2) Όταν γίνει υπέρβαση του αριθμητικού ορίου (στην Ειδικότητα),  οι υπερβαίνουσες εξετάσεις (με ενέργεια του γιατρού ύστερα από ένδειξη από  το σύστημα)  βγαίνουν σε δεύτερο παραπεμπτικό με την σήμανση «Δεν εκτελείται από ιδιώτη πάροχο».
3) Ειδικότερα για τις υποκατηγορίες των Βιολογικών υλικών Ι (Αιματολογικές – Βιοχημικές – Μικροβιολογικές) και Βιολογικών υλικών ΙΙ (Ορμονολογικές – Ανοσολογικές), τα αριθμητικά όρια δεν θα αφορούν την κάθε υποκατηγορία (όπως λένε μέχρι στιγμής οι ΥΑ), αλλά την όλη κατηγορία: Βιολογικά υλικά Ι και Βιολογικά Υλικά ΙΙ.
4) Θεσπίζεται ένα καινούργιο περιοριστικό μέτρο όπου στο ΑΜΚΑ κάθε ασθενούς και ανεξαρτήτως Ειδικότητας μία εξέταση δεν θα μπορεί να επαναλαμβάνεται εντός διαστήματος 20 ή 4 ημερών για ελάχιστες εξαιρέσεις για εξετάσεις πιο επείγουσας ανάγκης.

Σε περίπτωση υπέρβασης το παραπεμπτικό θα εκδίδεται κανονικά για εκτέλεση με την υποχρεωτική αναγραφή αιτιολογίας και την επισήμανση για τον αριθμό των υπερβάσεων και τον έλεγχο τους.

Όταν  ο θεράπων ιατρός έχει στο ενεργητικό του πάνω από ένα όριο υπερβάσεων, θα καλείται από τον ΕΟΠΥΥ να αιτιολογήσει την στάση του και αν διαπιστώνεται παραβατικότητα, το θέμα  θα παραπέμπεται στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ.

Τον Απρίλιο (περίοδο εφαρμογής των αποφασισθέντων από την ΗΔΙΚΑ), παρουσιάστηκαν δυσλειτουργικά φαινόμενα επικοινωνίας μεταξύ των φορέων με αποτέλεσμα να υπάρχουν  καθυστερήσεις αλλά και λάθη που αλλοίωναν την ουσία των συμφωνηθέντων.

Όμως η συνεχής, πολύωρη και επανειλημμένη φυσική παρουσία μας τόσο στον ΕΟΠΥΥ όσο και στην ΗΔΙΚΑ, απέτρεψε αυτά τα λάθη και μάλιστα δύο φορές μετά από παρέμβαση μας,  ο Αν. Υπουργός κος Πολάκης, συνεκάλεσε εκτάκτως και επί τόπου όλους του εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις και δοθούν λύσεις.

Πιστεύουμε ότι εντός των προσεχών ημερών, θα ανέβουν από την ΗΔΙΚΑ, οι εφαρμογές για τον έλεγχο  της υπερσυνταγογράφησης, για  να παρακολουθήσουμε και τα αποτελέσματα της.

 

Β) Όσον αφορά την εκκαθάριση των αιτουμένων δαπανών, Από την 1-1-2016 ο ΕΟΠΥΥ εφαρμόζει νέα διαδικασία κατά την οποία, τα παραπεμπτικά, θα αποστέλλονται σε μία κεντρική υπηρεσία, όπου όλα τα σώματα των παραπεμπτικών θα σκανάρονται, θα ψηφιοποιούνται  και θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος, προκειμένου από την 1-1-16  η εκκαθάριση να αφορά το 100% της αιτούμενης δαπάνης. Έχουμε δε απαιτήσει  και έχουμε λάβει την διαβεβαίωση (την οποία περιμένουμε να δούμε και σε επίσημο έγγραφο), ότι κάθε παραγόμενο παραπεμπτικό θα είναι εκτελέσιμο και πλήρως αποζημιωνόμενο.

Γ) Από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση του ΕΟΠΥΥ με τους φορείς της ΠΦΥ ( ΠΙΣ, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΟΣΚΕ, ΠΑΣΙΔΙΚ, ΠΕΙΦΠΦΥ, ΠΕΙΚ )  για τους όρους της νέας σύμβασης των ΙΔΕ  και ΙΠ (πολυιατρεία). 
Από την πλευρά μας  έχουμε ετοιμάσει  τις προτάσεις και παρατηρήσεις μας τις οποίες και θα προωθήσουμε.

Δ) Αναμένεται η εκδίκαση της προσφυγής (της ΠΕΕΒΙ και με την υποστήριξη του ΙΣΑ) στο ΣτΕ, σχετικά με την αίτηση ακύρωσης της Υ.Α. της υποκοστολόγησης
Η πρώτη συζήτηση θα γίνει στο τέλος Μαΐου.

Ε) Ήδη με την σύμφωνη γνώμη και του ΕΟΠΥΥ έχει ξεκινήσει διαδικασία πραγματικής κοστολόγησης  των εξετάσεων με συμμετοχή της ΠΟΣΙΠΥ, ειδικού οικονομολόγου, της ΠΕΙΒ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά, προκειμένου το πόνημα αυτό να προωθηθεί προς το ΚΕΣΥ.

ΣΤ) Πέραν των παραπάνω συνεχίζουμε τον αγώνα μας έντονα και συστηματικά:
1) Για την ιατρική γνωμάτευση
2) Για την επαναφορά των τιμών των εξετάσεων τουλάχιστον στις τιμές ΦΕΚ
3) Για την θεσμοθέτηση των συλλογικών συμβάσεων
4) Και για όλα τα άλλα θεσμικά προβλήματα που απασχολούν τον εργαστηριακό κλάδο.


Εκ του ΔΣ της ΠΟΣΙΠΥ

.


Αναζήτηση

Τελευταία Άρθρα

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 255 guests και κανένα μέλος

Designed and Developed by WebRely