Ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να τον εξουσιοδοτήσουν για να προβεί σε καταγγελία της Σύμβασης για την εκτέλεση παρακλινικών εξετάσεων με τον ΕΟΠΥΥ
και τη διαπραγμάτευση νέας συλλογικής σύμβασης.

Πατήστε ΕΔΩ


 

banner privacy

 

Προσφορά Taseis Management για εφαρμογή ISO 9001

Μορφή pdf

Δημοφιλέστερα Άρθρα

23 10 2017 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΕΒΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ REBATE ΚΑΙ CLAW BACK ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΕΒΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ REBATE KAI CLAW BACK ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥΚοινοποίηση προς: Υπουργό και Αν. Υπουργό Υγείας, Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ,  ΠΙΣ, Ιατρικούς Συλλόγους


Συνάδελφοι
Το Rebate και το Claw back,  δύο επαχθή και θανατηφόρα συστήματα έγιναν Νόμος του Κράτους από τις 23-7-13 (Ν.4172, αρ. 100) με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1-1-13.
Αυτόν τον Νόμο – απάτη που κατακλέβει τους κόπους μας και στο τέλος θα μας κλείσει φυλακή, όλοι οι Υπουργοί έως τώρα έχουν παραδεχτεί ότι είναι άδικος και πρέπει να αλλάξει, αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν έκανε τίποτα για να τον καταργήσει.
Στην πενταετία που ακολούθησε  συνέβησαν πολλά:
•    Από το 2013 έως το 2015 από τους 36 μήνες παρακρατήθηκαν για το Rebate και το Claw back οι 11.
•    Από το 2012 έως το 2015 παρακρατήθηκε το 10% λόγω του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου.
•    Έγιναν διαδοχικές  μειώσεις  ( με κορυφαία αυτή του 2016) στις τιμές των εξετάσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων έως και 70% σχετικά με το… 1991.
•    Έγιναν μεταβολές στο rebate που και αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα τις περαιτέρω μειώσεις στις αμοιβές μας.
•    Πάρθηκαν μέτρα περιστολής των δαπανών (αριθμητικά όρια, διαγνωστικά πρωτόκολλα κλπ).
•    Οι μειώσεις των τιμών μαζί με τις αυξήσεις του rebate που έγιναν προς αντικατάσταση του claw back μαζί και με τα λοιπά μέτρα περιστολής, όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα της συγκράτησης των δαπανών, αντίθετα απέτυχαν, καθώς οι μεγάλες αλυσίδες  και οι νεοεισαχθείσες εταιρείες από το εξωτερικό, με τις δυνατότητες που τους δίνει το ισχύον νέο νομικό καθεστώς, αύξησαν τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα την χειροτέρευση των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ, την χειροτέρευση των δικών μας οικονομικών και επιβολή νέου claw back για το 2016 και 2017.

Και ενώ πάμε από το κακό στο χειρότερο, έρχεται ξαφνικά ο ΕΟΠΥΥ,  ύστερα από 5 χρόνια και θυμάται  ότι του «χρωστάμε» κάτι υπόλοιπα από τα claw back από πενταετίας…
Τα δε ποσά που ζητά, αντιστοιχούν (στις πλείστες των περιπτώσεων),  σε δαπάνες του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς, αξίας τουλάχιστον… 6 μηνών.
Και δεν φθάνει αυτό,  αλλά  ο ΕΟΠΥΥ αφού κοινοποίησε στον κάθε εργαστηριακό γιατρό έναν μεγάλο και πολύπλοκο πίνακα με τα διάφορα ποσά, τα οποία με μια πρώτη μόλις ματιά (σύμφωνα με καταγγελίες πολλών συναδέλφων)   βρίθουν λαθών,  απαιτεί την αποδοχή αυτού εντός μόλις… 3 ημερών
Αλλά και να συναινέσουμε στην βεβιασμένη αυτή αποδοχή,  μετά τι θα γίνει; Πότε και πως θα αποπληρωθούν οι οφειλές;
Εδώ σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, ο τρόπος είσπραξης των οφειλών  ξεκινά από την  εφ άπαξ απόδοση  (Τροϊκανική απαίτηση) μέχρι τις 12 δόσεις  (πρόταση του ΕΟΠΥΥ).
Ακόμη και το καλύτερο σενάριο να ισχύσει, θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο διότι:
Λόγω του τρέχοντος claw back, ο ΕΟΠΥΥ ήδη παρακρατά περί τους 2,5 μήνες κατ’ έτος.
Αν προστεθούν και οι 12 δόσεις, τότε οι παρακρατούμενοι μήνες θα αυξηθούν στους 3,5 – 4, ενώ τους υπόλοιπους 8 μήνες θα τους εισπράττουμε μειωμένους  (αφού θα παρακρατείται η δόση) κατά 40 με 50%  (ας δει ο καθένας τα ποσά του και ας κάνει τους υπολογισμούς του…).
Επομένως κάτω από τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, η επιβάρυνση των εργαστηρίων μας με μία επιπλέον δαπάνη λόγω των συμψηφισμών των rebate - claw back (γιατί άραγε  τώρα τον θυμήθηκαν;…) και μάλιστα με αυτές τις διαδικασίες εξπρές, θα είναι ολοκληρωτικά καταστροφική για την επιβίωσή μας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και πρέπει να βρεθεί άλλη λύση.
Ακόμη εγείρονται και νομικά θέματα:
Τι θα γίνει με τους συναδέλφους που έχουν ήδη προσφύγει ατομικά κατά των απαιτήσεων του Claw back;
Τι θα γίνει με τις νόμιμες προσαυξήσεις των παρακρατήσεων του 10% που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες;
Τι θα γίνει με την αναδρομικότητα του claw back του Α’ εξαμήνου του 2013, καθώς και με την αναδρομική εφαρμογή του πλαφόν του 2014;
Συνάδελφοι
Όλα αυτά είναι απαράδεκτα και δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν ούτε καν στην Ελλάδα των μνημονίων…
Ζητάμε από τον Υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ
1) Να δοθεί παράταση στην υποβολή ενός εύλογου χρονικού διαστήματος, ώστε να δοθεί χρόνος και σ’ εμάς και στον ΕΟΠΥΥ για την εύρεση και διόρθωση των λαθών.
2) Η αποπληρωμή να γίνει σε τουλάχιστον 120 δόσεις, ώστε και εμείς να μη κλείσουμε τα εργαστήριά μας, αλλά και ο ΕΟΠΥΥ να εξοφληθεί ομαλά.
3) Να προνοηθεί διαδικασία από τον ΕΟΠΥΥ για τους συναδέλφους  που έχουν κάνει ήδη αγωγές, ώστε να δοθεί παράταση μέχρι αυτές (οι αγωγές) να τελεσιδικίσουν.


Συνάδελφοι
Είμαστε σε επαφή και διαβούλευση με τον ΕΟΠΥΥ και δεν γνωρίζουμε πως θα καταλήξουμε.
Σε περίπτωση αδιεξόδου πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι για κινητοποιήσεις.
Είτε πρόκειται για επισχέσεις, είτε για ομαδική καταγγελία σύμβασης, είτε για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, είτε για ομαδικές προσφυγές μέσω των Συλλόγων ή ατομικές , είτε για οτιδήποτε άλλη μορφή κινητοποίησης,  είναι κάτι που θα το αποφασίσουμε όλοι μαζί.

Συνάδελφοι
Οι κινητοποιήσεις που είχαμε προκαλέσει το 2013 όταν πρωτοεφαρμόστηκε το claw back, είχαν μικρή απήχηση στους εργαστηριακούς γιατρούς λόγω αδιαφορίας,  ωχαδερφισμού, έλλειψης διορατικότητας,  εσωστρέφειας, και της νοοτροπίας «να τρέξουν οι άλλοι»… με αποτέλεσμα να μη καταφέρουμε να χτυπήσουμε το κακό στην αρχή του.
Η ζημιά όμως έγινε και τα αποτελέσματά της τα νιώσαμε όλοι γερά.
Τώρα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Τα ποσά που ζητά ο ΕΟΠΥΥ είναι μεγάλα και άμεσα απαιτητά.


Ήρθε πλέον η έσχατη ώρα να προσπαθήσουμε   ΟΛΟΙ και όχι οι άλλοι.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Η  Γ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σ. ΚΡΑΜΠΟΒΙΤΗΣ                                        Μ. ΚΑΛΑΜΑΡΗ   

Αναζήτηση

Τελευταία Άρθρα

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 708 επισκέπτες και κανένα μέλος

Designed and Developed by WebRely