Πλατφόρμα εγγραφής ιατρών-μελών του ΙΣΑ για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ

 


ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Σας κοινοποιούμε την εξουσιοδότηση που πρέπει να
συμπληρώσετε και να αποστείλετε στον οικείο Ιατρικό
Σύλλογο, ώστε όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι μαζί να
προβούν σε διαπραγμάτευση και συμφωνία νέων όρων
συλλογικής σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Πατήστε εδώ

 

Επικοινωνήστε


 

banner privacy

 

 

Προσφορά Taseis Management για εφαρμογή ISO 9001

Μορφή pdf

Δημοφιλέστερα Άρθρα

19 6 2023 Η απάντηση του ΠΦΣ προς τον ΣΙΔΕΙΔΕΛ για τα strep-tests

Αθήνα 19-6-23
Α.Π. 220

ΠΡΟΣ:

τον κ. Υπουργό Υγείας
ΠΙΣ
ΙΣ της Χώρας
ΠΕΕΒΙ
ΣΙΔΕΙΔΕΛ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΦΟΡΕΩΝ Π.Φ.Υ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΠΦΣ

ΘΕΜΑ: Η απάντηση του ΠΦΣ προς τον ΣΙΔΕΙΔΕΛ για τα strep-test

Κε Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι
Στις 15-6-26 ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
(ΣΙΔΕΙΔΕΛ), απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τους Ιατρικούς και τους Φαρμακευτικούς Φορείς για το θέμα της διάθεσης των strep-test από τα φαρμακεία.
Την επομένη ημέρα έλαβε μία απάντηση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), η οποία βρίθει ανυπόστατων και αντιεπιστημονικών ισχυρισμών , συκοφαντικών κατηγοριών, αλλά και απειλών (με μηνύσεις) που δεν συνάδουν στο επίπεδο ενός επιστημονικού φορέα.

Ως εκπρόσωποι των Εργαστηριακών γιατρών θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

1) Οι μέχρι σήμερα ενστάσεις μας επί του θέματος, ουδόλως αφορούν το οικονομικό θέμα αλλά αποκλειστικά την Δημόσια υγεία.
Όταν εκτελείται μία εξέταση rapid (είτε αφορά τον Covid 19, είτε τον H1N1, είτε το strep test, είτε τα chlamydia test κλπ), το θέμα δεν είναι απλά… κάποιος να την εκτελέσει… αλλά:
Να γίνει ορθά η λήψη (η οποία είναι τα Α και το Ω για ένα σωστό αποτέλεσμα)
Να παρθεί το δείγμα στο κατάλληλο περιβάλλον ενός εργαστηρίου και όχι στο πεζοδρόμιο ή στον κοινόχρηστο χώρο ενός φαρμακείου ανάμεσα στους άλλους πελάτες
Να διατεθούν με ασφάλεια τα μολυσματικά απόβλητα, έτσι όπως ορίζει ο Νόμος..
Να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα
Να συνεκτιμηθεί το αποτέλεσμα με το ιστορικό και την κλινική εικόνα ώστε να επιβεβαιωθεί εάν η απάντηση είναι ορθή, ψευδώς θετική ή αρνητική, εάν χρειάζεται επανάληψη άμεση ή σε δεύτερο χρόνο, ή εάν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος και με άλλες εξετάσεις.
Να καθοδηγηθεί ο ασθενής έγκυρα και έγκαιρα για το τι θα πρέπει να κάνει.

Επομένως σύμφωνα με τα ανωτέρω, προϋπόθεση για την δημόσια υγεία και ασφάλεια είναι η εκτέλεση των εξετάσεων αυτών να γίνεται από τον Ειδικό γιατρό και όχι από τον Φαρμακοποιό, πολλώ δε μάλλον και από τον ίδιο τον ασθενή.

Έτσι, η διάθεση αυτών των test στους πολίτες οι οποίοι δεν γνωρίζουν, ούτε να κάνουν σωστά την λήψη, ούτε καν την εκτέλεση και κυρίως έχουν πλήρη άγνοια να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα, μάλλον σύγχυση θα φέρει και κακό θα κάνει παρά θα ωφελήσει.

2) Όσον αφορά την περίοδο της πανδημίας του Covid 19, πράγματι η Πολιτεία προκειμένου να αντιμετωπίσει τον μεγάλο διαγνωστικό φόρτο της περιόδου εκείνης, με τον έκτακτο Νόμο 4812/21 έδωσε την δυνατότητα καθ’ υπέρβαση, όχι μόνο στους φαρμακοποιούς, αλλά και στους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, τους τεχνολόγους, τους νοσηλευτές και τους επισκέπτες υγείας, να εκτελούν τα rapid test, με ημερομηνία λήξεως του μέτρου αυτού την 31-12-2021. Επίσης καθιέρωσε και τον αυτοέλεγχο με τα rapid test.
Όλα τα παραπάνω μέτρα πάρθηκαν ως «έκτακτη ανάγκη», ως ένα «αναγκαίο κακό» μέχρι την λήξη της πανδημίας και όχι ως ένα μόνιμο, ορθολογικό, μελετημένο και πρόσφορο μέτρο υγείας.

Η πανδημία παρήλθε, οι έκτακτες ανάγκες έπαυσαν, επομένως και η επάνοδος στην κανονικότητα και τους ισχύοντες κανόνες δημόσιας υγείας και ασφάλειας είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο.

3) Επίσης η συνήθης επίκληση του επιχειρήματος ότι «έτσι ισχύει στην Ευρώπη», είναι άστοχη και παραπλανητική διότι το κάθε Κράτος έχει τους δικού του κανόνες και τις ιδιαίτερες προδιαγραφές για την λειτουργία των ιατρείων, των εργαστηρίων και των φαρμακείων, καθώς και για τα προσόντα των γιατρών, των φαρμακοποιών, και των λοιπών επιστημόνων.
Η δε παράθεση μεμονωμένων στοιχείων a la carte από το κάθε υγειονομικό σύστημα, γίνεται μάλλον εκ του πονηρού.

4) Λυπούμεθα πραγματικά διότι η ηγεσία του ΠΦΣ, θεωρεί ότι οι αντιδράσεις του κλάδου μας έχουν κίνητρα καθαρά οικονομικά.
ΌΧΙ κύριοι δεν ζητήσαμε εμείς μετά από μία διάγνωση, να διαθέτουμε στον ασθενή και την φαρμακευτική αγωγή… (παρ’ όλο που θα εξυπηρετούσε σημαντικά και τον ασθενή και το κοινωνικό σύνολο).
ΕΣΕΙΣ είστε αυτοί που απαιτείτε (και ευτυχώς όχι η πλειονότητα των απλών φαρμακοποιών), πέραν των φαρμάκων και των λοιπών εμπορευμάτων που διακινείτε, να αναλάβετε και την εκτέλεση εξετάσεων, των οποίων την σημασία και τους κινδύνους ασφάλειας που εμπεριέχουν, τους αγνοείτε παντελώς.

Τέλος απευθυνόμενοι προς την διοίκηση του ΠΦΣ, όσον αφορά φορά τις απειλές περί μηνύσεων και μάλιστα «χωρίς να προηγηθούν εξωδικαστικές ενέργειες» τις θεωρούμε απαράδεκτες.

Κε Υπουργέ και κύριοι συνάδελφοι των Ιατρικών Φορέων
σας καλούμε να επιληφθείτε του θέματος ώστε να δοθεί ένα τέλος σε όλη αυτή την αναστάτωση με την εκτέλεση των εξετάσεων rapid για τον Covid19, που δημιούργησαν οι έκτακτες ανάγκες λόγω πανδημίας, καθώς και για τον Η1Ν1, τον Στρεπτόκοκκο, κλπ που επέκτειναν και που θέλουν συντηρήσουν προς όφελός τους ορισμένοι συνδικαλιστικοί κύκλοι άλλων μη ιατρικών κλάδων, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

 

Για το ΔΣ

 

         Ο Πρόεδρος                                  Ο Γεν. Γραμματέας
Θ. Χατζηπαναγιώτου                                Σπ. Κραμποβίτης

Αναζήτηση

Τελευταία Άρθρα

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 290 guests και κανένα μέλος

Designed and Developed by WebRely