Πλατφόρμα εγγραφής ιατρών-μελών του ΙΣΑ για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ

 


ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Σας κοινοποιούμε την εξουσιοδότηση που πρέπει να
συμπληρώσετε και να αποστείλετε στον οικείο Ιατρικό
Σύλλογο, ώστε όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι μαζί να
προβούν σε διαπραγμάτευση και συμφωνία νέων όρων
συλλογικής σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Πατήστε εδώ

 

Επικοινωνήστε


 

banner privacy

 

 

Προσφορά Taseis Management για εφαρμογή ISO 9001

Μορφή pdf

Δημοφιλέστερα Άρθρα

11 04 2024 Δελτίο Τύπου: Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κύριο Άδωνι Γεωργιάδη.

Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών                                          Βιοπαθολόγων-Κυτταρολόγων-Παθολογοανατόμων

Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών

Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων

 

ΑΘΗΝΑ  11-4-2024                                                                      

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Στις 10-04-2024 έλαβαν χώρα οι εξής τρεις συναντήσεις του Υπουργού Υγείας κου Γεωργιάδη με ιατρικούς φορείς με θέμα το Claw back.

1)  Με φορείς υπό την αιγίδα του ΠΙΣ

2) Με τις Περιφερειακές Εργαστηριακές Ενώσεις από την επαρχία

3) Με το Συντονιστικό και τις Περιφερειακές Εργαστηριακές Ενώσεις από την επαρχία

Στις δύο τελευταίες συναντήσεις παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΣΙΠΥ Σπύρο Κραμποβίτης

Σε αυτές συζητήθηκαν τα εξής:

1) Κατατέθηκε εκ μέρους των ιατρικών φορέων η πρόταση της καθιέρωσης ενός οικονομικού ορίου (πλαφόν) κατά την παραγωγή του παραπεμπτικού, πέραν του οποίου τα παραπεμπτικά θα εκδίδονταν με την ένδειξη : «εκτελούνται μόνο σε Δημόσια Δομή», σε συνδυασμό με ελεγκτικούς μηχανισμούς (διαγνωστικά πρωτόκολλα, αριθμητικοί περιορισμοί κλπ), για τον περιορισμό στην ορθή και απαραίτητη συνταγογράφηση.

Με αυτό τον τρόπο κάθε εκδιδόμενο παραπεμπτικό θα ήταν και πλήρως αποζημιούμενο.

Αυτή την πρόταση μας ο κος Υπουργός την απέρριψε στο σύνολό της, επικαλούμενος την αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών από τις Δημόσιες Δομές μετά το κλείσιμο του πλαφόν.

2) Αντί αυτού εκδήλωσε την πρόθεσή του, της διατήρησης του Claw back, με δικαιότερη κατανομή αυτού, σε συνδυασμό την λήψη  μέτρων περιστολής της περιττής συνταγογράφησης εξετάσεων ώστε αυτό να μειωθεί δραστικά ως εξής:

 α) Ατομικό Claw back:  Αφού διαχωριστεί ο προϋπολογισμός ανά Νομό και υποκατηγορίες (βιοπαθολογικά, ακτινολογικά κλπ), σε κάθε υποκατηγορία θα ορισθεί ένας μηνιαίος μέσος όρος κόστους (βιοπαθολογικά) ή  αριθμού εξετάσεων (ακτινολογικά), ανά ΑΜΚΑ ασθενούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Εάν ο μέσος μηνιαίος όρος αιτούμενης δαπάνης του εργαστηρίου ανά ΑΜΚΑ ασθενούς ,  υπερβαίνει  το προκαθορισμένο μέσο όρο (δαπάνης ή αριθμού εξετάσεων) του ΕΟΠΥΥ, τότε αυτός θα περικόπτεται (σε ποσό ή αριθμό εξετάσεων) κατά το ποσό της υπέρβασης.

Με αυτό τον τρόπο κος Υπουργός ευελπιστεί ότι θα περιορίσει την ατομική προκλητή ζήτηση από ορισμένους παρόχους.

β)  Γενικό  Claw back:  Μετά την πρώτη αυτή ατομική περικοπή, εάν εξακολουθεί και υπάρχει υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού του Νομού,  τότε αυτή θα κατανέμεται οριζόντια σε όλους τους παρόχους.

γ) Πλήρης εφαρμογή από την ΗΔΙΚΑ των διαγνωστικών πρωτοκόλλων, και των αριθμητικών περιορισμών στην αναγραφή των εξετάσεων.

δ) Πρόθεση για αφαίρεση  από τον κατάλογο του ΕΟΠΥΥ αριθμού αποζημιούμενων εξετάσεων   που δεν είναι απόλυτα αναγκαίες (πχ η D3 κλπ) , κατόπιν υποδείξεων από τις επιστημονικές ενώσεις και σύμφωνα και με τα διεθνώς ακολουθούμενα.

ε) Πίστωση; του ποσού από την εισφορά του ασθενούς του 1 ή 3 € στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ώστε να μειώνεται; περαιτέρω το Claw back.

Με τα ανωτέρω μέτρα θεωρεί ο κος Υπουργός ότι θα μειωθεί δραστικά το Claw back σε ανεκτά επίπεδα για την βιωσιμότητα μας.

3) Στο αίτημά μας για την διαγραφή των παλαιοτέρων  τεχνητών χρεών  από το Claw back,

μας παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών, θεωρώντας πάντως  ότι  συζήτησή του στο μέλλον, σε συνθήκες ομαλοποίησης των δαπανών για την ΠΦΥ, θα ήταν προσφορότερη.

4) Στο αίτημά μας για σύναψη Συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ  όπως προβλέπει και ο προσφάτως ψηφισθείς Νόμος,  ο Υπουργός δεν δεσμεύτηκα και επιφυλάχθηκε  να συζητήσει μελλοντικά.

5) Στο αίτημα μας για την συμπερίληψη και των Βιοπαθολόγων, στο πρόγραμμα δράσης πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με την εξέταση HPV-DNA,  ως καθ’ ύλην αρμοδίων  για την λήψη και εκτέλεση αυτής, μας απάντησε ότι κατ’ αρχήν το κάνει δεκτό,  αλλά θα πρέπει να γίνει συνεννόηση με την Υφυπουργό  κα Αγαπηδάκη η οποία έχει και την αρμοδιότητα.

για το ΔΣ

        Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου                    Σπ. Κραμποβίτης

Αναζήτηση

Τελευταία Άρθρα

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 132 guests και κανένα μέλος

Designed and Developed by WebRely