ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Σας κοινοποιούμε την εξουσιοδότηση που πρέπει να
συμπληρώσετε και να αποστείλετε στον οικείο Ιατρικό
Σύλλογο, ώστε όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι μαζί να
προβούν σε διαπραγμάτευση και συμφωνία νέων όρων
συλλογικής σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Πατήστε εδώ

 

Επικοινωνήστε


 

banner privacy

 

 

Προσφορά Taseis Management για εφαρμογή ISO 9001

Μορφή pdf

Δημοφιλέστερα Άρθρα

08 08 2012 Πληθυσμιακά Κριτήρια στα Ακτινολογικά Μηχανήματα

ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

 

   Επειδή το θέμα των πληθυσμιακών κριτηρίων στα ακτινολογικά μηχανήματα απετέλεσε αντικείμενο εντονης συζητησης και μερικης διαστασης αποψεων μεταξύ ΙΣΑ και ΠΟΣΙΠΥ θα επαναλάβουμε την θέση της Πανελλήνιας Ένωσης Ακτινολόγων για μια ακόμη φορά. Βεβαίως ο νέος ακτινολόγος δικαιούται να ανοίξει ένα εργαστήριο. Για τον ΝΕΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟ που θέλει ένα εργαστήριο Χ 1 δηλ. Ακτινολογικό – Υπέρηχο – Μαστογραφία – Πανοραμικός – Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας η θέση μας είναι ανεπιφύλακτα υπέρ της άρσης των πληθυσμιακών κριτηρίων και της χορήγησης άδειας σκοπιμότητας.

   Το θέμα όμως δεν είναι τα μικρά μηχανήματα.Το μέγα θέμα εντοπίζεται στα δυο βαριά μηχανήματα αξονικό και μαγνητικό τομογράφο για τα οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρηματικές μονάδες (όπως επιχειρήσεις πώλησης ιατρικών μηχανημάτων, βλέπε SIEMENS κ.λ.π.) και ιατρικούς ομίλους που θέλουν να παγιώσουν την θέση τους σε κάθε εμπορική γειτονιά της επικράτειας (κυρίως του λεκανοπεδίου) καταλαμβάνοντας περισσότερο ζωτικό επαγγελματικό χώρο με κατά το δυνατόν πληρέστερες ιατρικές μονάδες.

   Η αυθαίρετη και άναρχη εγκατάσταση συστημάτων ιατρικής απεικόνισης (αξονικοί, μαγνητικοί τομογράφοι, συστήματα εκπομπής ποζιτρονίων) σε συνδυασμό με την  δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας επιβάλλει ένα νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την διαμόρφωση ενιαίου τεχνολογικού χάρτη υγείας σε ότι αφορά την τεχνολογική υποδομή. Ένας τρίτος σοβαρότατος παράγων που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός ακτινολόγων ιατρών στην Ελλάδα (τριπλάσιος σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης). Ο τεχνολογικός χάρτης της χώρας δεν μπορεί να γίνει με ατεκμηρίωτες εγκρίσεις σκοπιμότητας. Μέχρι τον Μάιο του 2008 υπήρχαν κριτήρια που περιόριζαν την διάχυση των μηχανημάτων αυτών. Όμως τότες άνοιξε το νομικό παράθυρο και μαζί οι ασκοί του Αιόλου. Ο Δ. Αβραμόπουλος υπέγραψε την απόφαση 57793 (7-5-2008) η οποία έδωσε τη δυνατότητα έγκρισης άδειας σκοπιμότητας για μηχανήματα νέας γενιάς κατά παρέκκλιση των υφισταμένων κριτηρίων. Έτσι σε χρόνο μηδέν οι ιατρικοί όμιλοι εγκατέστησαν 73 αξονικούς τομογράφους νέας γενιάς (δηλαδή άνω των 64 τομών) στα διάφορα υποκαταστήματά τους . Και θέλετε να μάθετε κάτι ακόμη;  Τα συγκεκριμένα μηχανήματα 64 τομών και άνω ουσιαστικά έχουν μόνο μια ένδειξη που είναι τα καρδιολογικά περιστατικά για διενέργεια αξονικής στεφανιογραφίας και αγγειογραφίας. Όμως από την άλλη πλευρά αυτά τα μηχανήματα εκπέμπουν πολλαπλάσια ιονίζουσα ακτινοβολία εν σχέση με τους απλούς αξονικούς. Η μέση ακτινοβολία που εκπέμπουν αυτά τα μηχανήματα είναι 21msv ποσό που ισοδυναμεί με 1000 ακτινογραφίες θώρακος. Σήμερα πολυτομικοί αξονικοί χρησιμοποιούνται ευρέως και για απλές εξετάσεις (εγκέφαλο, κοιλιά, άκρα κ.λ.π.).

   Σας αναφέρω ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα.Στην περιοχή των Γιαννιτσών με πληθυσμό 30.000 υπάρχουν εγκατεστημένοι 2 αξονικοί τομογράφοι 64 τομών στον ιδιωτικό τομές και ένας απλός στο οικείο Δημόσιο Νοσοκομείο. Είναι φανερό ότι τα δυο μηχανήματα για να κάνουν απόσβεση πρέπει να δημιουργήσουν προκλητή ζήτηση εξετάσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια εκτοξεύθηκαν οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για διαγνωστικές εξετάσεις οδηγώντας μαζί με την υπερκατανάλωση φαρμάκων την κοινωνική ασφάλιση σε χρεωκοπία.

   Έτσι έχουμε φτάσει στο σημερινό απόλυτο χάος. Το επιχείρημα των επιχειρηματιών υγείας «Αφήστε ελεύθερο το επιχειρείν» και ελεύθερη επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι εγκληματικό για τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες. Σήμερα η Ελλάδα ανά πληθυσμιακή μονάδα στην Ευρώπη  είναι μακραν πρώτη σε αξονικούς τομογράφους (και μάλιστα πολυτομικούς άνω των 64 τομών). Πρώτη σε Μαγνητικούς Τομογράφους. Πρώτη σε γιατρούς ακτινολόγους. Σήμερα εκκρεμούν 250 αιτήσεις για εγκατάσταση Μαγνητικών και Αξονικών συστημάτων από επιχειρηματικούς ομίλους και το πολιτικό σύστημα πιέζεται από διάφορες πλευρές να ανοίξει πάλι την αδειοδότηση. Κατόπιν όλων αυτών εξυπακούεται οτι η διατήρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων στον Αξονικό και Μαγνητικό τομογράφο είναι απολύτως ΑΝΑΓΚΑΙΑ.

   Οι ιατρικοί σύλλογοι και στο προκείμενο ο ΙΣΑ έχουν ως ένα από τους σκοπούς την προάσπιση και προώθηση των συμφερόντων των Ελλήνων γιατρών και ad hoc θα έπρεπε οι αποφάσεις του και οι θέσεις των μελών του Δ.Σ. αυτών να συμπίπτουν με τα συμφέροντα των Ελλήνων ακτινολόγων επί τω προκειμένω.

   Η θέση (για πλήρη απελευθέρωση των πληθυσμιακών κριτηρίων) του Δ.Σ. του ΙΣΑ μας αφήνει κατάπληκτους και ελπίζουμε να οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονος ότι  δεν εξεταστηκαν λεπτομερως όλες οι πτυχες του σοβαρού αυτού θέματος ή σε λανθασμενες εκτιμησεις.

   Σε κάθε περίπτωση όμως είμαστε στην διάθεση του ΙΣΑ για μια συνεργασία επί των ειδικών αυτών θεμάτων .

 

Θ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ

ΕΝΩΣΗΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ

Αναζήτηση

Τελευταία Άρθρα

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 304 guests και κανένα μέλος

Designed and Developed by WebRely