Πλατφόρμα εγγραφής ιατρών-μελών του ΙΣΑ για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ

 


ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Σας κοινοποιούμε την εξουσιοδότηση που πρέπει να
συμπληρώσετε και να αποστείλετε στον οικείο Ιατρικό
Σύλλογο, ώστε όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι μαζί να
προβούν σε διαπραγμάτευση και συμφωνία νέων όρων
συλλογικής σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Πατήστε εδώ

 

Επικοινωνήστε


 

banner privacy

 

 

Προσφορά Taseis Management για εφαρμογή ISO 9001

Μορφή pdf

Δημοφιλέστερα Άρθρα

24 10 2017 Σχετικά με τον τρόπο καταβολής των συμψισθέντων ποσών των rebate-claw back

Αθήνα, 24/10/2017
Αρ. Πρωτ. : 170



ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΟΠΥΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΨΗΦΙΣΘΕΝΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΤΩΝ REBATE – CLAW BACK 2012 – 2015


Προς:   Τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ  κ. Σ. Μπερσίμη
Κοινοποίηση: Υπουργό Υγείας  κ. Α. Ξανθό
Αν. Υπουργό Υγείας  κ. Π. Πολάκη

Κε Πρόεδρε
Σχετικά με την διαδικασία καταβολής των συμψηφισθέντων ποσών από τα Rebate και Claw back των ετών 2012 – 2015 έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
1) Οι τιμές των εξετάσεων επί των οποίων υπολογίστηκαν οι περικοπές των  Rebate και Claw back των ετών 2012 – 2015 ήταν υπερδιπλάσιες των σημερινών, λόγω των διαδοχικών μειώσεων που υπέστησαν.
2) Τα έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ των (μικρών και μεσαίων) εργαστηρίων μας σήμερα έχουν υποστεί μείωση τουλάχιστον κατά 60%  σχετικά με το 2012.
3) Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα προκύπτοντα ποσά από τον συμψηφισμό των  Rebate και Claw back των ετών 2012 – 2015,   να είναι υπερβολικά μεγάλα για τα σημερινά δεδομένα και να  αντιστοιχούν σε περίπου 6 μηνών καταβολές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους.
4) Ήδη από το 2016 και μετά, παρακρατείται άμεσα από τις μηνιαίες καταβολές του ΕΟΠΥΥ το τρέχον Rebate, μεσοσταθμικά περίπου 10-20%, (από 5% έως 50% ανάλογα με την υποβληθείσα δαπάνη).
5) Επίσης παρακρατείται το Claw back του κάθε προηγούμενου εξαμήνου που αντιστοιχεί ετησίως σε μη καταβολή δαπανών περίπου 2,5 μηνών (περίπου το 21% της μηνιαίας δαπάνης).

Συνολικά όλες οι παραπάνω περιγραφείσες καταστάσεις είχαν σαν τελική κατάληξη την μείωση των εισπράξεών μας κατά 70 – 75% σχετικά με το 2012,  με αποτέλεσμα η βιωσιμότητα των εργαστηρίων μας να κινείται κυριολεκτικά στο όριο της πτώχευσης.

Αν δε συνυπολογιστούν και οι επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών από τις αυξήσεις στην φορολογία, την επιβολή του ΕΦΚΑ, τις αυξήσεις στις τιμές των αντιδραστηρίων, αναλωσίμων και των λοιπών λειτουργικών δαπανών,  τότε γίνεται αντιληπτό ότι η ισορροπία μεταξύ επιβίωσης και κατάρρευσης ευρίσκεται επί «ξυρού ακμής».

Υπό τις παραπάνω αναφερθείσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν  η αντοχή του εργαστηρίου να υποστεί νέα μηνιαία επιπλέον επιβάρυνση πέραν του 3,5%.

Επομένως προκειμένου να μην υπάρξει «καταρράκτης λουκέτων», το όριο το οποίον αντέχουμε να υποστούμε προκειμένου ανταποκριθούμε στην νέα επιβάρυνση (που αντιστοιχεί σε δαπάνες 6 μηνών), είναι η διανομή της σε τουλάχιστον 120 δόσεις.

Εξ άλλου η τακτική αυτή ακολουθείται κατά κανόνα, (νομικά κατοχυρωμένη) από το Κράτος στις συναλλαγές του με τους πολίτες στις πλείστες των περιπτώσεων διακανονισμού οφειλών.


Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας
Θ. Χατζηπαναγιώτου                    Σπ. Κραμποβίτης

Αναζήτηση

Τελευταία Άρθρα

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 333 guests και κανένα μέλος

Designed and Developed by WebRely